Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin özellikle eğitim ve sağlık alanlarında çok önemli gelişmeler yaşadığını belirterek, "Diğer taraftan ekonomik fırsatlara erişim konusunda yapılması gereken şeyler var" dedi.
Raiser, "Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma" konulu toplantıda, artık kadınların erkeklerle hem toplumda hem de hayatlarında "eşit sese" sahip olmalarının zamanının geldiğini söyledi.
Dünya Kalkınma Raporu ile aynı zamanda "eşit" adını verdikleri bir film yaptıklarını anımsatan Raiser, Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kalkınma konularında "Dünya Kalkınma Raporu"nu açıkladıklarını, bunu toplumun çok farklı kesimlerine taşımak istediklerini belirtti.
Raiser, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye özellikle eğitim ve sağlık alanlarında çok önemli gelişmeler yaşadı. Özellikle anne ölüm oranlarında Türkiye'nin bin yıl kalkınma hedeflerini yakaladığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda ilköğretimde toplumsal cinsiyet eşitsizlik uçurumunu da önemli ölçüde kapattı. Diğer taraftan ekonomik fırsatlara erişim konusunda yapılması gereken şeyler var. Türkiye'de şu anda istihdam edilebilir kadınların sadece dörtte biri çalışıyor. Bunlar da büyük ölçüde kayıt dışı faaliyet gösteriyor. O yüzden istihdam fırsatları sağlamak, hem bir hak meselesi hem de ekonomik açıdan son derece önemli. Eğer istihdamı artırabilirsek, o zaman çok ciddi anlamda yoksulluğu da kesmiş olacağız."
-"Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak en akıllıca yatırım"-
Türkiye'de özel sektör ve sivil toplumun el ele vererek bu konuda çalışmaya hazır olduğunu, hükümetin de işverenlere bazı teşvikler sonrasında daha fazla kadının işe alınmasını garanti ettiğini belirten Raiser, bu şekilde özellikle iş yerinde kadın-erkeğe eşit fırsatlar sunmaya çalıştığını ifade etti.
Martin Raiser, şunları kaydetti:
"Türkiye'de Ulusal İstihdam Stratejisi hazırlandı. Bu strateji özellikle kadınların istihdamına odaklanıyor. Gaziantep'te de yerel düzeyde bu ulusal stratejiye uygun atılan adımlar var. Biz de bütün bu adımların, bu projenin uygulanması konusunda yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye'deki bütün bu başarılı hikayeler, diğer kadınlara da iyi bir rol model olması açısından çok önemli. Kadın girişimcileri desteklemek istihdam açısından çok önemli, ama diğer taraftan finansmana erişim, ekonomik fırsatlara erişim de çok önemli."
Dünya Bankası grubunun Türkiye ve birçok ülkeyle ortaklıklar kurarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklediğini vurgulayan Martin Raiser, bu yıl hazırladıkları Dünya Kalkınma Raporu'nun ana odak noktasını toplumsal cinsiyet eşitliği olarak belirlediklerini açıkladı.
Raiser, "Bu konuyu özellikle ön planda tutmak istiyoruz. Çünkü hem Türkiye'de hem de dünyanın diğer bölgelerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin en üst derecede sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'de de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın yapılacak en akıllıca yatırım olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
-"Kadın hakları konusundaki çalışmaları bizleri sevindiriyor"-
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise konuşmasında, 21. yüzyılda hala kadın-erkek eşitliği konusunda toplantılar yapılmasının rahatsızlık verdiğini belirtti.
Ata, "Özellikle bölgemizin ve Gaziantep'in ilk kadın milletvekili ve Bakanı Sayın Fatma Şahin'in göreve geldiğinden beri kadın hakları konusundaki çalışmaları bizleri sevindiriyor" dedi.
Birçok toplumda cinsiyet ayrımının ağır basmasının, kadınların geri plana itilmesinin, üretime katılamamasının yönetici konuma gelmelerini engellediğini anlatan Ata, bunu fark eden özellikle gelişmekte olan ülkelerin kadınların rolü ve işlevini dünya gündemine taşıdığını, kadın-erkek eşitliğinin tüm dünyada sorun olduğunu kaydetti.
Toplantıya, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Nejat Koçer, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan ve Ali Şahin, GSO Başkanı Adil Konukoğlu ve AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer de katıldı.