loader image

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak 36. Uluslar arası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na katıldı.  Sempozyumun açılışında konuşma yapan Bakbak bu sempozyumun Gaziantep’te gerçekleştirilmesinden kıvanç duyduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sempozyumun ülkemize, ülkemiz arkeolojisine katkısının kaçınılmaz olduğuna inanıyorum.  Sizler aracılığı ile, bu sempozyum vesilesiyle burada yürütülen çalışmaların tüm dünyaya tanıtılmasının büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Milletvekilliğimin yanı sıra ben de bir mimar olarak sizlerin ne şartlarda çalıştığınızı, çalışmaların kayıt altına alınıp yayınlanması için verdiğiniz mücadeleyi çok iyi biliyorum.

Bu sebeple, bu organizasyonda emeği geçen bütün arkadaşlarıma, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Gaziantep Valiliği'ne, Büyükşehir Belediyesi'ne ve Gaziantep Üniversitesi'ne sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, siz değerli katılımcılara katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyor, verimli bir sempozyum olması temennisiyle hepinizi selamlıyorum.

Değerli konuklar, değerli bilim adamları!

Ülkemiz sahip olduğu özel konum ve doğal güzelliklerinin yanı sıra , Romalılardan Hititlilere, Selçukludan Osmanlıya ve burada adını sayamayacağım pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Ülkemiz çok büyük bir kültür hazinesine sahiptir.

Arkeolojik kazı ve araştırmalara aktarılan ödenek miktarı  2002'den bu yana 23 katına çıkarılmış, kazı çalışmaları sonucunda yılda ortalama 5.500 dolayında kültür varlığı müzelerimize kazandırılmıştır.

Bakanlar Kurulu Kararlı Türk Kazıları 2002 yılında 57 iken, 2013 yılında 123’e ulaşmıştır.

Değerli misafirler,

2002 yılında dünyada turist sayısında 17. sırada olan Türkiye 11 yılda büyük bir sıçrama yaparak 6. sıraya yerleşti.

Dünya turizminin büyüme ortalamasının 2 katından daha yüksek bir hızla büyümektedir.

Dünya Mirası asıl listesinde olan varlık ve alanlarımızın sayısını 11’e, Dünya Kültür Mirası geçici listesinde olan varlık ve alanlarımızın sayısını 41’e çıkarttık.

100 müzenin bakım, onarım ve teşhir – tanzim çalışmalarını yaparak yeniden ziyarete açtık. Toplam 41 adet yeni müze ve birimi ziyarete açtık.

55 adet yurtdışı kültür varlığı sergisi gerçekleştirdik.

Kültür varlıklarımızın korunması için yaklaşık 3700 projeye yardım yaptık.

Kültür mirasımızın korunması için yaklaşık 7000 projeye kaynak kullandık.

19.000 yazma eserimizi katalog haline getirdik.

Değerli Konuklar, Değerli Bilim İnsanları,

Aşikar ki, içinde bulunduğumuz coğrafya ve sahip olduğumuz kültürel, geleneksel, tarihi değerler ele alındığında, turizm, özellikle arkeolojik zenginliğimiz ciddi anlamda şanslı olduğumuz unsurlardandır. Bu şansı en iyi şekilde değerlendirmek, korumak ve tanıtmak hem ülkemiz adına, hem de insanlık adına hepimizin görevidir.

Değerli Misafirler,

Söz geldi sizleri ağırladığımız, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış  canım şehrimiz Gaziantep'e.

Bundan 10 yıl önce Gaziantep sanayisiyle, ticaretiyle, yemekleriyle, belki en çok da baklavası ve fıstığıyla anılan bir şehirdi. 10 yıl öncesinden gelip şimdiye baktığımızda ise Gaziantep'in kültür ve turizm yönüyle de ciddi anlamda ön plana çıktığını görmekteyiz. Yürütülen kazı çalışmalarından, müzelerinden, ören yerlerinden, tarihi yapılarıyla, kalesiyle, botanik ve hayvanat bahçesiyle, adından şehrinin adıyla bahsedilen mutfağıyla, türküleri, el sanatları, festivalleri, doğal güzellikleri ve zenginlikleriyle Gaziantep tam bir kültür ve turizm şehridir.

Değerli Konuklar,

Milattan önce 5600e dayanan, paleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerini yaşayan Gaziantep, hitit, asur, roma, bizans, islam, selçuklu, Türk- İslam ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşır.

Dülük, Karkamış ve Zeugma Antik Kentlerinde, Rumkale'de ve Zincirli Ören Yeri'nde kazı çalışmaları devam etmektedir.

Kraliçenin tacı gibi Gaziantep'in merkezinde bulunan kalemizin restorasyon çalışmaları devam etmektedir, Allah'ın izniyle Haziran ortasında kalemiz ziyarete açılacaktır.

Öte yandan şehrin içindeki 5,5 kmlik kültür yolu hayata geçirilerek, tarihi hanlar ve hamamlar, camiler, mevlevihane, tarihi mahalleler, çarşılar restore edilmiştir.

Gaziantep'imizde özeller de dahil olmak üzere toplam 16 müzeyle şehrimiz bir müzeler şehri olarak da hizmet vermektedir.

Şuan içinde bulunduğumuz Zeugma Mozaik Müzesi dünyanın en büyük mozaik müzesidir ve ayrıca Yesemekle birlikte Unesco Dünya kültür Mirası Aday Listesi’ne girmiştir. Zeugma aynı zamanda 2012 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü almış,  2011 ve 2012 yıllarında da üst üste iki defa Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen "Türkiye'nin En Başarılı Turizm Yatırımları" alanında "Kültür Turizm Girişimleri" kategorisinde birinci olmuş, ayrıca, 2012 yılında TripAdvisor İnternet Gezi Sitesinin Mükemmellik Ödülünü almıştır. 

Rumkale ve Karkamış doğanın mükemmel bir birleşimidir.

Değerli Misafirler,

10 yıl öncesinde Gaziantep’in turizminden bile bahsedilmezken, şimdi TURİZM ŞEHRİ GAZİANTEP’in geleceğinin çok parlak olduğunu hepimiz görebiliyoruz. Bunu da Belediye başkanlarımızla, sanayicilerimizle, esnafımızla, milletvekillerimizle birlikte, Antep ruhuyla hareket ederek ortaya gerçek bir ekip çalışması koyarak başardık.

Temennim bu medeniyetler beşiğini daha iyiye taşımak, daha da kalkındırmak, sadece Gaziantep olarak değil, Türkiye olarak turizm olanaklarımızı en iyi şekilde değerlendirerek hem dünya mirasına, hem Türkiye'mize katkı sağlamaktır.”

Bakbak konuşmasını kazı, araştırma ve arkeometri alanlarında yürütmüş oldukları çalışmalardan dolayı bilim insanlarına, ülkemize, insanlığa katkı sağlayan herkese ve sempozyuma katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek tamamladı.

dbLogoBeyaz doçent copy
akp

© 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Sitede bulunan hiçbir materyal izinsiz kullanılamaz.