AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Dr. Derya Bakbak TBMM'de TÜBİTAK ile TÜBA 2019 yılı bütçesi üzerine söz aldı.
Dr. Bakbak'ın TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşması şu şekildedir.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Türkiye Bilimler Akademisi bütçesi üzerine AK Parti grubum adına söz almış bulunmaktayım.
Yarım asırlık geçmişe sahip TÜBİTAK, son 16 yılda yapmış olduğu teknolojik hamlelerle dünya literatürüne adeta adını yazdırmıştır.
Genç ve dinamik yapısıyla özellikle savunma ve teknoloji alanında yerlileşme atılımı yapan TÜBİTAK, gururla ifade etmek isterim ki dosta güven düşmana korku yaşatacak güce ulaşmıştır.
TÜBİTAK'ın birikimi, Türkiye'nin birikimidir. TÜBİTAK'ın gücü, Türkiye'nin gücüdür.
Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 16 yıllık AK Parti iktidarlarında bu yaklaşımı esas alarak bilim ve teknolojiye yönelik altyapımızı geliştirmeye ve bu alanda nitelikli insan gücü yetiştirmeye özel önem verdik.
Akıl merkezimiz konumundaki TÜBİTAK ile araştırmacıların önünü açan, teşvik ve burslarla bilim insanlarını destekleyen, çocuklarımızı, gençlerimizi bilim ve teknolojiye yönlendiren, ülkemizin bilimsel anlamdaki rekabet gücünü artıran bir yol çizdik. Başta uydu teknolojileri ve savunma alanları olmak üzere yerli ve milli üretim esaslı başarılı bir çok projeye imza attık.
Başlattığımız milli teknoloji hamlesi ile kendi füze sistemini üreten Türkiye, bu alanda üretim üssü olma hedefine hızla ilerlemektedir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından emin olamazlar” sözünü hatırlatmak isterim.
AK Parti iktidarlarına kadar ihmal edilen göklere son 16 yılda özellikle savunma alanında yaptığımız atılımlar ile sahip çıktık.
En yüksek teknolojiyi içeren Türkiye’nin füze ailesi; GÖKTUĞ, BOZDAĞAN ve GÖKDOĞAN TÜBİTAK SAGE’nin gurur projesi oldu.
Bu füze sistemleri sayesinde Türkiye artık kendi göbeğini kendisi kesecek.
TSK tarafından Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtlarında başarıyla kullanılan Hassas Güdüm Kiti-2 ile Kanatlı Güdüm Kitleri, Nüfuz Edici Bomba, Hassas Güdümlü Akıllı Seyir Füzesi SOM-J ve Lazer Güdümlü Minyatür İHA Füzesi Bozok Türkiye’nin bu alanda yaptığı sıçramanın en somut örnekleridir.
İlk millî haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A, 2021’de tamamlanacak ve 3 kıtada; geniş bant internet, radyo ve televizyon yayını ile GSM hizmeti verecek.
Bakınız 4 önemli proje yürütüyoruz; Türksat 6A, İMECE, Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi ve son olarak açılışını 31 Ekim’de Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Erdoğan’ın yaptığı Optik Sistemler Araştırma Merkezi ile Türkiye’ye uzay alanında sınıf atlatacağız.
Türkiye’nin bilim bayrağını Antartika’da dalgalandıracağız.
2019’da Türk Bilim Üssü’nü kuracağımız Antartika’ya 25 Ocak’ta 3. seferi düzenliyoruz.
Değerli Milletvekilleri,
Bulut Bilişim ile kamunun ihtiyacı doğrultusunda açık kaynak kodlu bulut yazılımlarını ve büyük veri analitik yazılımlarını geliştirdik.
Ülkemizin bilimsel alandaki rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi ile 15 yıldır süper bilgisayarlara yatırım yapıyor 2 bin araştırmacıya hizmet sağlıyoruz.
Ulusal Akademik Ağ aracılığıyla üniversitelerimizin Avrupa Akademik Ağı ve internet bağlantısını sağlıyoruz.
Üniversitelerimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Ar-Ge birimleri, Milli Kütüphane, YÖK ve ÖSYM’nin de içinde bulunduğu 210 farklı kurum, 160 bin araştırmacı ve 7 milyonun üzerinde üniversite öğrencimiz yararlanıyor.
Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı kapsamında araştırma kurumlarının akademik yayınlara erişimini sağladık.
Değerli Milletvekilleri, dikkatinizi çekmek istiyorum,
Sanayi Doktora Programıyla üniversitelerle işbirliği içerisinde sanayide doktoralı araştırmacı istihdamını teşvik ediyoruz.
Ayrıca TÜBİTAK’ın Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile başarılı çalışmalar yapan bilim insanlarına kapılarımızı açıyor, teşvikler sunuyoruz.
Bu sayede, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için, akademi ve sanayide ihtiyaç duyduğumuz bilginin ülkemize transferini hedefliyoruz.
Geleceğin bilim insanlarını yetiştireceğimiz Bilim Merkezlerini bir bir açıyoruz.
Şuana kadar İstanbul, Konya, Kocaeli, Bursa, Kayseri ve Elazığ’da kurduğumuz, Gaziantep ve Antalya’da da kuracağımız bilim merkezleri ile öğrencilerimizin bilim merak duygusunu harekete geçirirken, hayal ettiğini gerçeğe dönüştüren bireyler yetiştireceğiz.
Ayrıca çocuklarımız için 81 ilde 100 Dene-Yap Teknoloji Atölyesi için çalışmaları başlattık. 2019’da 30 ilimizde bu atölyeleri hizmete açacağız.
Bu atölyelerde öğrencilerimiz; robotik, kodlama, nanoteknoloji, siber güvenlik, tasarım, mobil uygulama ve yapay zekâ gibi çeşitli alanlarda eğitim alacak, projeler geliştirecekler.
Özel sektöre yönelik destek programları kapsamında; 16 yılda 16 bin proje için 8,2 milyar lira ödeme yaptık, 12 milyar liralık bir Ar-Ge hacmi oluşturduk.
Akademik Ar-Ge destek programlarıyla 16 senede 20 bin 155 projeye 10 milyar TL’nin üzerinde destek sağladık.
Değerli Milletvekilleri, bir de sizlere Türkiye Bilimler Akademisi’nden bahsetmek istiyorum.
25 yıldır bilim insanlığını özendirmeyi ve ödüllendirmeyi sürdüren TÜBA bugüne kadar 480 bilim insanı ile 196 bilimsel eseri ödüllendirmiştir.
Bilim eğitimi, kök hücre, kanser, gıda, enerji gibi çalışma grupları ve üniversite konferansları ile bilimsel konuların ve sorunların tartışılmasını sağlayan TÜBA, uluslararası akademiler dünyasında ülkemizi temsil etmektedir.
Tıpkı Cemil Meriç’in dediği gibi “bilgi, sonu gelmeyen bir fetihtir”. Bu anlayışla faaliyetlerini sürdüren, ülkemiz bilim politikalarına yön veren TÜBİTAK ve TÜBA bilim dünyası arasında iletişim köprüsü olmaya devam edecek ve ülkemizin kalkınma hamlesinde kilit rol oynayacaktır.
Bu duygularla Gazi Meclis’i selamlıyor, bütçenin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.