loader image

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başta Kız Çocukları Olmak Üzere Gençlerin Bilim, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanlarına Yönlendirilmesi Alt Komisyonu Başkanı Dr. Derya Bakbak, “Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye hedefimize paralel olarak teknolojiyi kullanabilecek, bilim ile haşır neşir olacak, ülkemize bu anlamda çağ atlatacak bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Dr. Bakbak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenleyerek, Başkanlığını yürüttüğü KEFEK Alt Komisyonunun çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

İlerleyen teknoloji nedeniyle sayısal mesleklere duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığına dikkat çeken Bakbak, kas gücünün yerini artık beyin gücüne bıraktığını söyledi.

Bakbak, KEFEK'te 14 Kasım 2018'de alınan kararla kurulan Alt Komisyonda bugüne kadar 10 toplantı yaparak, alanında uzman isimleri dinlediklerini aktardı ve şöyle konuştu: 

"STEM'e yönelik özel girişimlerden kamuya, üniversitelerden bilim merkezlerine, yurt dışı araştırmalarına kadar ülkemizin bu alandaki kazanımlarına katkı sunacak her fikre açık bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürdük.

Konuya derinlemesine baktığımız zaman savunmadan tarıma, sanayiden sağlığa kadar pek çok alandaki gelişmeleri de doğrudan etkileyecek potansiyele sahibiz. Örneğin sağlık alanında 3 boyutlu yazıcıları kullanarak protez üretimi, tarım alanında sulama sistemleri, ekim ve dikimle ilgili teknolojiyi kullanarak ürün kalitesini artıran, maliyeti düşüren yeni sistemler, savunma alanında uydu, füze sistemleri, özellikle insansız hava aracı teknolojisinde aldığımız mesafe, bu anlamda potansiyelimizi gözler önüne seren gelişmelerden bazılarıdır."

Bu potansiyeli açığa çıkarmanın ancak eğitimle mümkün olduğuna dikkati çeken Bakbak, bunun için Aydın, Adıyaman, Hatay, Kayseri, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, ve Samsun'da STEM merkezleri kurulduğunu, Milli Eğitim Bakanlığının, bu merkezlerin sayısının arttırılmasına ilişkin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Üreten, donanımlı, bilime meraklı, teknolojiyi irdeleyen, değerlerine sahip çıkan bir nesil arzuladıklarını anlatan Bakbak, "Tüm gayretimiz de başta kızlarımız olmak üzere gençlerimizi bu alanda donanımlı bir hale getirmek, ülkemizin kazanımı olarak yetiştirmek. 'Kadın işi', 'erkek işi' ayrımını ortadan kaldırmak, toplumsal anlamda bu konuda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Yalnızca öğretmenlik, hemşirelik kadın işi olarak görülsün istemiyoruz. Kızlarımız mühendislikle de bilim ve teknoloji ile de ilgilensin istiyoruz. Kızlarımızı STEM alanlarına yönlendirmek için başta aileler olmak üzere kamu, özel sektör üniversiteler, akademik camia aslında tüm toplum el ele vermeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Toplumsal farkındalık oluşturmanın yanında TBMM'de bir strateji oluşturarak STEM'in yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini belirten Bakbak, şunları kaydetti: 

"Hazırlayacağımız raporla Türkiye'nin STEM yol haritasını çıkaracağız. İnanıyorum ki bu yol haritasının ardından daha sistemli ilerleyecek, daha sağlam adımlarla yol alacağız ve ülkemizin ismini bilgi üreten, teknoloji üretip pazarlayan, bilimle ilgilenen ülkeler arasına yazdıracağız."

Toplantının sonunda Bakbak’a Dünyadaki tabloya bakıldığında Türkiye’nin STEM konusundaki durumu soruldu. Bakbak soruyu şöyle yanıtladı:

“Ekonominin altındaki teknolojik güç konusunda bütün dünyanın bir kaygısı var. Amerika bu konuda başta geliyor. Bu nedenle tüm dünya ülkelerinde bu konuda kendini iyileştirme, eğitim sistemini irdeleme, teknoloji ile buluşturma yönünde çok ciddi bir gayret var biz bu konuda tüm dünyadan farklı bir durumda değiliz ama çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Çünkü bizim çok büyük bir genç nüfusumuz var ve bunlar bizim için altın bir hazine konumunda ve biz bu hazineyi teknoloji ile bilimle buluşturduğumuz takdirde bu hazine Türkiye’yi de üst noktalara taşıyacaktır. Biz genç beyinleri doğru yönlendirdiğimizde onlar bizim ikbalimiz ve istikbalimiz olacaklardır.”

dbLogoBeyaz doçent copy
akp

© 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Sitede bulunan hiçbir materyal izinsiz kullanılamaz.